Drzewa i krzewy owocowe można przycinać w dwóch terminach – zimowym (w czasie spoczynku) oraz letnim (w okresie wegetacji). U większości gatunków pierwsze cięcie przeprowadza się na przełomie lutego i marca, kolejne wykonuje się latem – usuwając nadmiar pędów.
Jabłonie, grusze i śliwy przycina się jako pierwsze, brzoskwinie i nektaryny są wrażliwe na przymrozki i lepiej przyciąć je później, a wiśnie, czereśnie i morele z uwagi na podatność na raka bakteryjnego kory przycina się latem po zbiorze owoców. Przycinanie pędów drzew i krzewów owocowych przyczynia się do wytwarzania młodych pędów oraz wycięcia wszystkich niepożądanych gałęzi – chorych, porażonych przez szkodniki, zbyt starych lub nadmiernie zacieniających. Warto pamiętać przy tym, że lekkie cięcie pobudza niewielki rozwój pędów, a silne sprzyja intensywnemu rozwojowi. Zabiegi wykonuje się regularnie – nawet corocznie. Tylko w taki sposób można konsekwentnie budować odpowiedni kształt korony i zwiększyć plonowanie. Terminy i technika cięcia zależą od konkretnego gatunku (czasem nawet odmiany), warunków atmosferycznych oraz rejonu Polski. W zachodnich obszarach cięcie można wykonywać nieco wcześniej (o 1-2 tygodnie) niż na wschodzie. Istotne jest, aby zabiegu zimowego cięcia nie przeprowadzać, gdy temperatura spada poniżej -8°C. Optymalna jest bezdeszczowa, umiarkowanie ciepła pogoda (powyżej 0°C).
TABELA1 Cięcie drzew i krzewów owocowych

Tabela przedstawia zalecane terminy cięcia. W praktyce nie zawsze to się sprawdza ze względu na wahania pogody. Wtedy warto kierować się zasadą, że najpierw przycina się rośliny o największej mrozoodporności, później (po 2-3 tygodniach) przystępuje się do wykonywania zabiegu u gatunków bardziej wrażliwych na mróz.

  Cięcie odmładzające Najczęściej wykonuje się je u drzew oraz krzewów starych. Przeprowadza się je w fazie spoczynku roślin lub po zbiorze owoców (u gatunków pestkowych). To intensywny rodzaj cięcia, dlatego warto rozłożyć go na raty (na 2-3 lata). Zasadniczo cięcie odmładzające poleca na usuwaniu najstarszych pędów i konarów oraz silnym przycięciu pędów rozgałęzionych. Prawidłowo wykonany zabieg umożliwia odnowienie drzewa lub krzewu i pobudza silny rozwój nowych pędów.
ciecie-drzew-Kopiowanie Cięcie drzew i krzewów owocowych

Drzewa i krzewy owocowe można przycinać w dwóch terminach
– zimowym (w czasie spoczynku) oraz letnim (w okresie wegetacji).
U większości gatunków pierwsze cięcie przeprowadza się
na przełomie lutego i marca, kolejne wykonuje się latem
– usuwając nadmiar pędów.

Cięcie formujące Dokładna technika zależy m.in. od gatunku, podkładki i preferencji. W większości przypadków przeprowadza się je tak, aby uzyskać pokrój z niską, rozłożystą koroną. Cięcie wykonuje się regularnie – co 1-2 lata, począwszy od momentu, gdy roślina wejdzie w okres owocowania. Oprócz likwidacji zbędnych gałęzi stosuje się także inny zabieg: przyginanie pędów. Zabieg ma na celu nadanie pędom jak najbardziej poziomego położenia (względem gruntu). Osiąga się to na różne sposoby: przywiązując pędy do pnia, zawieszając ciężarki lub zakładając klamerki. Optymalnie korona stanowi ok. 2/3 wysokości drzewa. Cięcie sanitarne Wykonuje się je w razie potrzeby, w szczególności, gdy drzewo lub krzew jest porażone przez choroby pędów (zgnilizny, huby, rak). Cięcie może być także konieczne przy wystąpieniu zdarzeń losowych (silny grad, huragany, zniszczenia przez mróz oraz przymrozki itp.). W tym wypadku usuwa się przede wszystkim pędy suche, uszkodzone, słabe oraz porażone przez choroby. Cięcie prześwietlające – polega na usuwaniu nadmiaru pędów tak, aby do owoców docierała jak największa ilość światła. W rezultacie korona staje się luźniejsza. Zabieg można wykonywać w terminie zimowo-wiosennym lub latem. ciecie-drzew-fot-2-Kopiowanie Cięcie drzew i krzewów owocowych Cięcie korygujące Wykonuje się głównie na starszych drzewach i krzewach, które do tej pory były niewłaściwie przycinane. W czasie wykonywania tego zabiegu usuwa się m.in. pędy wybujałe, krzyżujące się i skierowane do wnętrza korony. Błędy podczas cięcia Brak wprawy oraz wiedzy może spowodować wiele szkód w sadzie. Drzewa i krzewy owocowe nieodpowiednio cięte nie tylko gorzej plonują, ale mogą dziczeć, są porażane przez choroby i częściej atakowane przez szkodniki. Jednorazowe usunięcie dużej ilości pędów jest niekorzystne dla rośliny. Jeśli jest taka potrzeba, zabieg rozkłada się na kilka sezonów. W przeciwnym wypadku drzewo (krzew) rozrasta się w sposób zbyt bujny i niekontrolowany (np.: powstają wilki), jest mniej odporne na mróz i podatne na choroby. Do cięcia należy używać odpowiednich narzędzi. Nawet w grupie sekatorów pojawiają się rozbieżności – te nożycowe służą do cięcia żywych pędów, a kowadełkowe – do suchych. Ponadto nie powinno się używać sprzętu nienaostrzonego, który powoduje duże rany kory i drewna. Po użyciu (oraz każdorazowo po cięciu porażonych okazów) narzędzia powinno się dezynfekować, np. spirytusem. Pędów nie wolno przycinać przy samym pąku (nie powinien wystawać ponad płaszczyznę cięcia). Rozwijający się z niego pęd słaby i podatny na uszkodzenia. Zabezpieczanie ran po cięciu Miejsca ran po cięciu konarów i grubszych pędów zaleca się smarować odpowiednim preparatem. Może to być Funaben, Maść ogrodnicza lub preparat Sztuczna Kora. Posmarowanie rany odpowiednim preparatem przyspieszy jej gojenie i zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób grzybowych i bakteryjnych (np. raka).    

Leave a Reply

  • (not be published)