W konferencji wzięli udział producenci owoców jagodowych, naukowcy i dziennikarze. – Polska jest największym na świecie producentem aronii. Jest to owoc o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, chociaż w naszym kraju jeszcze zbyt mało popularny, być może z uwagi na jego specyficzny cierpki smak – powiedział minister Krzysztof Jurgiel, otwierając konferencję. W opinii prof. Iwony Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego ciemne owoce jagodowe, a głównie aronia, mogą stać się polskim czarnym skarbem. Plantacje aronii w Polsce zajmują powierzchnię ok. 6-8 tys. hektarów. Co roku zbiera się 40-50 tys. ton owoców, które w większości są przerabiane na sok i koncentrat. Ojczyzną aronii jest Ameryka Północna. W Polsce posadzono ją po raz pierwszy w 1978 r. na polach doświadczalnych na Lubelszczyźnie. W 1984 r. powstała Krajowa Sekcja Producentów Aronii. To właśnie w naszym kraju jest największy areał uprawy aronii na świecie. Ta roślina nie wymaga środków ochrony roślin, bo nie ma naturalnych szkodników, rośnie na słabych glebach. Uprawiana jest na dużych plantacjach i zbierana kombajnami. Polska jest także największym eksporterem aronii na świecie. Ten owoc jest bardzo popularny w Korei Południowej. Trafia tam np. „Ekologiczny Sok Aroniowy znad Biebrzy” z gospodarstwa „Eko-Aronia-Rolnik” ze Sztabina. W opinii naukowców unikalny skład owoców aronii czyni ją bardzo cennym surowcem do produkcji żywności, o szczególnie korzystnym wpływie na zdrowie człowieka, a także preparatów farmaceutycznych i kosmetycznych.aronia-Kopiowanie Czarny skarb wciąż mało popularnyZ powodu szczególnie dużej zawartości związków polifenolowych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych aronia jest nadzieją w walce z chorobami cywilizacyjnymi. W miarę coraz lepszego poznawania ich właściwości biologicznych rośnie zainteresowanie nimi świata nauki – podkreślała prof. Iwona Wawer. Owoce zawierają 10-20 g polifenoli w 1 kg, zawartość antocyjanów sięga 3-8 g/kg i mają trzy typy związków polifenolowych: antocyjaniny, katechiny i kwasy fenolowe, w tym chlorogenowy. Polifenole aronii obniżają ciśnienie, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, spowalniają rozwój procesów miażdżycowych. Aronia obniża ciśnienie i powinna być stałym składnikiem diety osób zagrożonych zawałem i udarem. Upośledzenie funkcji mózgu następuje z wiekiem, ale też wskutek chorób degeneracyjnych (Alzheimer, Parkinson) czy nadużycia alkoholu. Zmiany te można spowolnić przez podawanie związków polifenolowych – uważają naukowcy. Może Polacy, podobnie jak Koreańczycy, polubią ten owoc ze względu na jego prozdrowotne właściwości. GEM

Leave a Reply

  • (not be published)