Rosyjskie embargo nałożone na produkty rolno-spożywcze z Unii Europejskiej pogorszyło wyniki eksportowe w sektorze mleczarskim (chodzi przede wszystkim o pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz sery, w przypadku masła zanotowano wzrost eksportu) oraz w sektorze owoców i warzyw, natomiast w przypadku sektora mięsnego odnotowano wzrost wywozu. Od sierpnia 2014 do lipca 2015 łączna wartość eksportu towarów rolno-spożywczych ze Wspólnoty zwiększyła się o 5,7% do 127 mld 458 mln euro w porównaniu do poprzedniego okresu – podaje FAMMU/FAPA. W tym samym czasie wartość unijnego eksportu tych towarów do Rosji obniżyła się z 11,0 mld euro do 6,3 mld euro, czyli o 43%. Największy wzrost dotyczył wywozu towarów rolno-spożywczych z Unii do Stanów Zjednoczonych (+16%), Chin (+33%), Szwajcarii (+5%), Turcji (+26%) oraz krajów azjatyckich, takich jak: Hongkong (+19%) i Korea Południowa (+29%), gdzie Wspólnota wysyłała duże ilości mięsa. Wzrosła także wartość wywozu towarów rolno-spożywczych do krajów arabskich, w tym do Egiptu (+26%), Arabii Saudyjskiej (+10%) oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich (+14%). Eksport wołowiny zwiększył się aż o 23% (głównie  do krajów azjatyckich), mięsa drobiowego o 5%, a mięsa wieprzowego utrzymał sią na poziomie z okresu sierpień 2013/lipiec 2014 (dzięki wzrostowi eksportu do: Japonii, Korei Południowej oraz na Filipiny).

Leave a Reply

  • (not be published)