Właśnie – jeśli zobaczysz znak PDŻ na produkcie i zdecydujesz się na kupno tego produktu, to możesz być pewien, że poznasz smak dobrej żywności. Głównym celem Programu PDŻ – Poznaj Dobrą Żywpiknik-PDZ-2015-fot.-2-ARR-199x300 Poznaj Dobrą Żywność!ność jest informowanie konsumenta o wysokiej jakości towaru. Kupując takie produkty, mamy gwarancję, że nie ma w nich ulepszaczy czy np. mięsa odkostnianego mechanicznie.

Udział w tym programie jest dobrowolny, a mogą w nim uczestniczyć przedsiębiorcy wszystkich państw członkowskich Unii Europejskiej. Znak PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność może być przyznawany tylko wyrobom, które spełniają kryteria opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych. Za zgłoszenie towaru do programu producent nie płaci.  Aby zagwarantować konsumentom stały, bardzo wysoki poziom jakości oznaczonych produktów oraz wiarygodność pochodzenia surowców, znak PDŻ nadawany jest produktowi tylko na 3 lata. Może on zostać przyznany artykułom rolno-spożywczym o wyróżniających się cechach jakościowych, ze względu na skład surowcowy, zawartość składników odżywczych, ilość  substancji dodatkowych oraz metody przetwarzania i utrwalania. Wnioskodawca musi udokumentować wyróżniającą jakość wytwarzanych produktów. Artykuł rolno-spożywczy, któremu ma zostać przyznany znak jakości Poznaj Dobrą Żywność, musi spełniać określone przepisami wymagania zdrowotne, sanitarne, weterynaryjne lub fitosanitarne. W produktach, w których niezbędna jest obecność soli, jej zawartość nie powinna być wyższa niż 2%. Wyjątek stanowią takie produkty jak: wędzonki, kiełbasy i wędliny suche oraz podsuszane, a także wyroby i przetwory mięsne dojrzewające oraz wytwarzane w oparciu o tradycyjne rozwiązania technologiczne, ryby i owoce morza oraz ich przetwory, niektóre sery – dojrzewające, pleśniowe, sałatkowe, w których zawartość soli ze względów technologicznych może być wyższa. Wydajność technologiczna produktów mięsnych powinna być osiągana z wykorzystaniem naturalnych zdolności tych surowców. Wspomaganie tej wydajności przez stosowanie związków chemicznych powinno być ograniczone do minimum, przy czym dodatek wielofosforanów może być stosowany wyłącznie do produkcji wędzonek. Ponadto produkty mięsne nie mogą zawierać dodatku mięsa odkostnianego mechanicznie (MOM i MDOM). Z kolei w produktach, w których składnikiem jest tłuszcz utwardzony, obecność izomerów trans kwasów tłuszczowych powstałychw procesie technologicznym nie może przekroczyć 4% w gotowym wyrobie.

Co można zgłosić?
Programem objęte są następujące grupy produktów: mięsa i produktów mięsnych, mleka i produktów mlecznych, ryb, owoców morza i ich przetworów, jaj i ich przetworów, miodów, tłuszczów spożywczych, przetworów zbożowych, strączkowych i okopowych, owoców, warzyw, grzybów i ich przetworów, wyrobów cukierniczych i ciastkarskich, ziół i przypraw, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrobów mieszanych i przetworzonych na bazie wyżej wymienionych, wód i napojów bezalkoholowych, napojów alkoholowych.
Szczegółowe informacje oraz pełna dokumentacja zgłoszenia wraz z wymaganymi załącznikami dostępne są pod adresem: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Program PDŻ – POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ 00-930 Warszawa, ul. Wspólna 30. Tel. (22) 623 16 30, 623 18 10, Fax: (22) 623 16 08, e-mail:pdz@minrol.gov.pl   Co warto kupić?

 Przykładowe produkty: firmy SEDAR S.A. – Kurczak Zagrodowy z Podlasia (cały patroszony, filety z piersi, uda, nogi, podudzia, skrzydła), Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL w Grajewie – masło extra Łaciate, maślanka Mrągowska naturalna i maślanki Mrągowskie smakowe, firmy SOKOŁÓW S.A. (oddział w Sokołowie Podlaskim) – szynka włoska, kiełbasa Tradycyjna Sokołowska, kiełbasa podwawelska Sokołowska Spiżarnia, kiełbasa z podlaskiej wędzarni, firmy DEGA S.A. – ryba (śledź) po grecku, paprykarz szczeciński. Listę produktów, którym nadano już taki znak, można znaleźć na stronie minrol.gov.pl

Leave a Reply

  • (not be published)