W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 165,6 punktu, zwyżkując w skali miesięcznej po lipcowym spadku. W sierpniu najbardziej dynamicznie zwyżkowały ceny olejów roślinnych, cukru i przetworów mlecznych, a zwłaszcza serów, pełnotłustego mleka w proszku i masła. Związane jest to z obawami co do perspektyw produkcyjnych w Oceanii w rozpoczynającym się sezonie 2016/2017 oraz spowolnieniem produkcji w krajach Unii Europejskiej m.in. na skutek działań UE promujących zmniejszanie produkcji mleczarskiej. Wszystko to doprowadziło do zmniejszenia dostaw eksportowych poniżej prognozowanych wcześniej wielkości. Stabilniej zachowywały się ceny odtłuszczonego mleka w proszku, co jest konsekwencją obfitych zapasów interwencyjnych w UE, które są postrzegane jako źródło przyszłych dostaw. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w ósmym miesiącu 2016 roku na poziomie o 14,07% wyższym niż w analogicznym okresie 2015 r. Globalne ceny mięsa owczego , wieprzowiny i drobiu delikatnie zwyżkowały, natomiast notowania wołowiny spadły. Przyczyną takiego stanu rzeczy są ograniczone dostawy wieprzowiny w UE i mięsa owczego w Oceanii. Z kolei ceny drobiu zwyżkują na skutek wzmożonego popytu na to mięso z krajów azjatyckich. Tymczasem ożywienie produkcji mięsa wołowego w USA ograniczyło zamówienia na dostawy zewnętrzne, co przyczyniło się do spadku globalnych cen tego rodzaju mięsa. Oprac. GEM

Leave a Reply

  • (not be published)